بنه کوهی بلوچستان
بنه یکی از درختهای منحصر به فرد استان سیستان و بلوچستان است که بیشتر در اطراف شهرستان زاهدان به وفور یافت می
شود ، این درخت از گذشته های دور در میان اقوام بلوچ دارای قداست و احترام زیادی بوده است که می توان دلایل آنهمه احترام و نگهداری آن را در خود درخت جستجو کرد .
درخت بنه به صورت خدادادی رشد کرده ، با آب باران آبیاری می گردد و بیشتر در مناطق کوهستانی رشد و نمو دارد .
از جمله مناطقی که تراکم رشد این درخت کهنسال ، بیشتر است ، می توانیم از اطراف روستای حصاروئیه و چشمه زیارت و گوربند نام ببریم .
گرچه متاسفانه در این چند سال اخیر بخاطر کم توجهی گردشگران شاهد سوختن و از بین رفتن تعدادی از درختان بنه هستیم اما با این حال در میان اهالی و ساکنین اطراف از حرمت بخصوصی برخوردار است .
درخت بنه سرشار از فواید است از جمله برای داروهای گیاهی استفاده ی فراوانی دارد .
میوه ی بنه یا ( گون به زبان بلوچی ) که سرشار از مواد مغذی و ویتامین است کاربرد غذایی خوشمزه ای دارد که در ادامه به ذکر آن می پردازیم.
در طب سنتی از برگهای درخت بنه ( به زبان بلوچی پاس ) که به تعداد زیاد جمع آوری می کنند و در آب جوش می جوشانند تا حدی که فقط شیره ی سیاه رنگی از آن باقی بماند و یکی از موارد استفاده طبی و درمانیش ، برای علاج سینوزیت است .
از میوه ی درخت بنه برای استفاده در خورشی بسیار مقوی و خوشمزه استفاده می شود که در زبان محلی این غذا معروف و مشهور به ( کچری ) است .
دستور پخت کچّری،غذایی که با وَن تهیه می شود
کچّری
kachare
کچّری غذایی بسیار خوشمزه ایست از دیار بلوچستان ، که روش تهیۀ آن از گذشته های بسیار دور سینه به سینه از مادران شیرزن بلوچ به نسل امروز رسیده است
این غذا از میوه درخت وَن ( گوَن ) درست می شود ، درخت وَن در سرزمین مکران ( نام قدیم بلوچستان ) به وفور در دسترس است ، تا جایی که اطلاع دارم در منطقه کردستان هم یافت می شود ...
مواد لازم :
1. وَن کوبیده و ساییده شده 2. روغن گرفته شده از وَن
3 . پیاز 4 . آب
5 . نمک
طرز تهیه :
ابتدا وَن های سبز و خوشرنگ را جدا کرده ، روی سنگی صاف و صیقلی ( وانک ) گذاشته و با سنگی قلمبه ( سر سنگ ) خوب کوبیده ، و می ساییم
وَن های ساییده شده را در قابلمه ریخته و کمی روی حرارت پایین می گذاریم تا روغن وَن صاف شود ( حرارت به اندازه ای باشد که برای دستمان قابل تحمل باشد ) بعد قابلمه را از روی اجاق برداشته و چند قطره آب جوشیده روی مواد می ریزیم و با دست کمی ساییده و در ظرفی دیگر که قبلا پیاز را در آن ریز کرده ایم ، می فشاریم تا روغنش گرفته شود
روغن گرفته شده و پیاز را روی حرارت اجاق گاز گذاشته تا داغ شوند
سپس ادویه و زردچوبه را می ریزیم
در ظرف وَن های روغن گرفته شده مقداری آب می ریزیم و خوب هم می زنیم تا هسته وَن ها ته نشین شوند ( هسته ها را دور می ریزیم ) ، با دقت مایع را جدا کرده و در قابلمه غذایمان می ریزیم و کمی نمک اضافه کرده و زود از روی حرارت بر می داریم ، چون اگر مدت زمان پخت زیاد شود طعم غذا ترش می شود.
این غذا برای تقویت عمومی بدن و کاهش قند خون و چربی و برای باز کردن عروق گرفته بسیار مفید است
امیدوارم از این غذای خوشمزه لذت ببرید.
از دیگر غذاهایی که با بنه درست می شوند می توانیم به غذای ملر هم اشاره کنیم .
میوه ی درخت بنه گرد و سبز رنگ ( بسیار چشم نواز و براق ) است که هم بصورت معمولی مثل پسته خورده می شود و هم روغنش را می گیرند و برای روغن آن هم استفاده ی غذایی هست و هم در طب گیاهی موارد استفاده ی زیادی دارد
از جمله برای تسکین درد مفاصل و استخوان درد و همچنین برای پیشگیری و درمان آرتروز استفاده می گردد
از دیگر موارد استفاده ی روغن بنه : برای التیام زخم های ناشی از سوختگی بسیار مجرب و مفید است .
خیلی ممنونم از مطلب خوبتون. این غذای بسیار لذیذ رو جاهایی که دسترسی به بنه دارن درست میکنن. ممکنه دستور ملر رو هم بنویسید؟ و آیا کچری رو مردم زاهدان درست میکنن هنوز؟